Klasa Krstaš Novosti

Liga Orsan

/Finula 10. Liga Orsan/


Vikend koji je upravo zavrŝio bio je prava poslastica za sve nas koji volimo more, vjetar i jedrenje.
U Subotu 03.06. odjedrena je Lapadska regata za klasu Optimist, dok u Nedelju 04.07.  regata povodom Dana državnosti za klasu Krstaŝ.
U isto vrijeme, naŝ najbolji dvojac Ivo Kvestić i Denis Vukas sa brodom Dubrovnik, nastupio je na regati Suŝac 100x2.
Dakle, ovaj vikend u Dubrovačkom akvatoriju, na moru je bilo oko stotinjak jedriliĉara u dobi od 10 do 80 godina. Složiti će te se, prekrasan  primjer ljubavi prema moru i jedrenju.
Ipak, najvažnije za naglasiti da u Nedjelju 04.06. je bila zadnja regata jublarne 10 Lige Orsan, na kojoj je nastupio rekordan broj brodova (15).
Sa ponosom možemo istaknuti, već 10 godina se održava ova prekrasna sportsko- jedriličarska  manifestacija. U tom vremenskom period, odjedreno je oko 150 regata, proveo se veliki broj sati na moru u zimskim uvijetima koji traže veliko znanje i umjeĉe ali i poŝtovanje prema moru.
Zahvaljujući tom velikom broju regata u vrlo zahtjevnim zimskim uvijetima, Dubrovačke posade imaju potrebni kontinuitet, vrlo često se vraĉaju sa pokalima sa svih relevantnih jedriličarskih natjecanja na Jadranu.
Jubilarnu 10. Ligu Orsan osvojila je posada broda Spirit sa kormilarom Nikom Kmetovićem.
2. mjesto osvojila je posada broda Outsider sa kormilarom Vedranom Kosoviĉem, dok 3. mjesto osvojila je posada broda Lero sa kormilarom Leonom Njiriĉem.
Na regati Suŝac 100 x 2, naŝ dvojac Ivo Kvestiĉ i Denis Vukas, dosadaŝnji pobjednici regata za dvojce Suŝac 100 x 2, i sv.Nikola , ovu vrlo zahtjevnu regatu, nakon 16 sati i 15 minuta jedrenja, u samo finiŝu regate, samo za “1 mali reful”, izgubili prvo mjesto i  proŝli 2. kroz cilj. 
Nevjerovatan rezultat, potvrda da su najbolji u najtežim regatama.
Za kraj, ipak bi istakli one najvažnije, rezultate naŝih najmlaɗih članova kluba,  budućnost jk. Orsan.
Klasa Optimist, do 12 godina:
1.    Miho Miloglav
2.    Vito Mojaš
3.    Lovro Miloglav
Klasa Optimist sveukupno:
1.    Maroje Grbić
2.    Marin Pamuklić
3.    Marino Jozović
Čestitke svim nagrađenima, meɗutim, najveĉe čestitke su upućene svim jedriličarima koji promoviraju jedrenje i pomorsku kulturu naŝega Grada.
Članovi Jk. Orsan


/datum: 16.06.2023/ /izvor: Jk Orsan/

Finale Liga

/FINALE 7. SEZONE LIGE ORSAN/


Završila je 7. sezona Lige Orsan, finalne rezultate možete pronaći u našoj sekciji TRENING LIGA. Liga je bila odlično medijski popraćena, detalje možete naći na ovim linkovima: Dubrovački vjesnik , DULIST , Libero Portal , Dubrovački vjesnik galerija slika . Ligu su također popratile lokalne TV kuće.


/datum: 20.06.2020/ /izvor: Jk Orsan/

Susac

/SUŠAC 100x2 2020/


Naš klubski krstaš Dubrovnik osvojio je zahtjevnu regatu Sušac 100 x 2 u organizaciji JK-Mornar-a. Posada Denis Vukas i Ivo Kvestić osvojili su titulu ukupnog pobjednika regate koja je raspisana po premjeru Sušac Open, uz to su bili najbrži brod u cilju realno te 1. po THC premjeru. Pošto su već dali mnogobrojne izjave za lokalne medije odlučili smo samo prenijeti sažetak intervjua s portala DU LIST uz mali dodatak koji nam je Ivo poslao.


"Svi imaju isti cilj, ali samo jedan je pobjednik. Nama je ovaj put upalilio u svim kategorijama tako da smo donijeli hrpu plaketa, pehara – rekao je Kvestić napomenuvši kako unatoč tome što na regatama sudjeluju novi, brzi i konkurenti brodovi, Orsanov klupski brod još ima puno toga za reći.
I ovaj put smo pokazali kako nije ovo još za staro željezo – rekao je.
Denis Vukas rekao je kako je većinom bio lagani vjetar, na startu lagani zapadnjak sve negdje do Brača.
Noć je pokazala da je nepredvidljiva te smo po laganim vjetrićima dogurali do Brača. Kad je svanulo, čekali smo južni vjetar koji je bio po prognozi, ali nismo ga dočekali. Po laganoj bunaci uspjeli smo doći do cilja i obraniti vodstvo – rekao je Vukas.
Ova regata je specifična jer se jedri na brodovima krstašima sa samo dva člana posade, a takva je i regata Sveti Nikola, na kojoj je također pobijedio Orsanov Dubrovnik.
Takva je i regata sv. Nikola od Splita do Komiže. Postala je popularna ova klasa u dvojcu, no nije ovo nova regata, jedri se već 20 godina. No, za sljedeću Olimpijadu je svjetski olimpijski odbor napravio klasu za dvojce, ali s miješanom posadom. Tako da je u Hrvatskoj već formirano nekoliko miješanih posada kao što su Ivica Kostelić i Petra Kliba i oni pretendiraju za sljedeću Olimpijadu. Ovo je bio svojevrsni test tako da će ubuduće biti dosta popularna ova klasa – rekao je Vukas.
Ivo i ja funkcioniramo dobro, dobar smo tim, odrađujemo sve poslove na brodu odlično, a brod je siguran, čvrst, brz i pouzdan. Možemo sa sigurnošću po svim uvjetima nas dvojica jedriti to je velika prednost – zaključio je Vukas"
"Kako je cijelo vrijeme regate bilo napeto, gusto, neizvjesno, nije bilo opuštanja, sna, malo se pojede, popije i opet gas, dodatnu snagu i ustrajnost smo dobijali od same spoznaje da nas prati i podržava ekipa iz Orsana, na čemu smo vam i Denis i ja zahvalni, tako da dio zasluga za ovaj rezultat sigurno pripada i vama, koji ste bdjeli i bodrili nas,onu noć, uz ekrane!"


Galeriju slika i par kratkih videa koje je snimila naša posada tijekom regate te sliku dočeka koju je snimio lokalni portal DULIST možete pronaći ovdje.


/datum: 09.06.2020/ /izvor: Jk Orsan,DULIST/

11. Kolo

/11. KOLO TRENING LIGE/


Periša Zakarija (Organizator): Trening regata je održana u popodnevnom terminu jer su prognoze danima unaprijed najavljivale jutarnju bunacu, a popodne pristojan jugo-zapadnjak. Organizator je pred sastanak bio na mukama, a planirana ruta od 16 nm oko Rude upitna, jer je slabi jutarnji vjetar promjenljivog smjera nakon cjelojutarnje kiše potpuno zamro. Na sastanku je predložena dosta kraća ruta od dva kruga oko Dakse i Grebena s pomoćnim ciljem nakon prvog kruga, a start odgođen pola sata. Sunce se malo prije starta pojavilo, južin zapuhao i regata je u idealnim uvjetima mogla početi. Do kraja regate vjetar je okretao prema zapadu i lagano pojačavao, tako da su svi stigli završiti regatu prije vremenskog ograničenja i nove kiše. Maroje Kurajica (član posade jedrilice Analea) : Najbolje je startao Arhimed , veoma blizu bio je Dubrovnik s dvojcem Vukas-Kvestić , a treći netom nakon starta još jedan dvojac na Lenobi. Nakon starta Dubrovnik preuzima vodeću poziciju i u prvoj stranici u vjetar očekivano gradi prednost koju nije ispuštao do kraja, Arhimed je većinu regate proveo na drugom mjestu sa Južnim vjetrom na krmi. Dosadno nije bilo ni ekipama iza , Rosso , Kana i Analea činili su sljedeću grupu . Iza Dakse redovito je dolazilo do kompresije grupa i to je ujedno bio najteži dio regate.Trebalo je malo sreće i strpljenja za uspješno proći taj dio i opet graditi izgubljenu prednost. U međuvremenu vjetar je okrenuo više na zapad pa se dionica od Dakse do Grebena pretvorila u "tight reach" što je ubrzalo svih a posebno brodove opremljene s drifterima i c0-ima . U zadnjem dijelu od Grebena prema Orsanu vjetar je još i značajno pojačao pa su se svi dosta brzo stigli u cilj. Dubrovnik je ušao u cilj sa 6 minuta prednosti ispred Južnog vjetra koji je uspio proći Arhimeda u zadnjoj dionici . Slijedili su Rosso, Kana i Analea i Lenoba... Korigirano pobjedu je odnio Dubrovnik s 3 min "viška" , drugi je Rosso s 33 sek ispred Analea-e Arhimed 4ti s 5min i 40 sek iza Dubrovnika. Zanimljivi su još bili i okršaji za 5i6 mjesto u 40 sekundi razlike i 7 i 8 mjesto u 20 sekundi razlike. Nadamo se da će do sljedećeg puta svi naći svojih par sekundi koje su nedostajale ....      /GALERIJA SLIKA/    /REZULTATI 11. KOLA/


/datum: 01.06.2020/ /izvor: Jk Orsan/

10. Kolo

/10. KOLO LIGE ORSAN/


Regata kurenta i bonace. Start je probudio nadu da će biti koji čvor vjetra više od prognoze. 16 jedrilica je krenulo iz Gruža s ugodnih desetak čvorova vjetra. Nakon prolaska Dakse se flota pomalo razvukla, ali još uvijek napredovala zadovoljavajućim brzinama prema cilju. U vodstvu su bili Južni vjetar i Arhimed, Lero se nije predavao na trećem mjestu. Nakon Kalamote vjetar pada i kurenat počinje igrati sve važniju ulogu. Vodeći staju prije okreta oko Svetog Andrije. Nakon par kapi kiše, Južni vjetar više uz pomoć kurenta nego vjetra prolazi Arhimeda i okreće oko otoka. Arhimed se brzo vratio i uz probijanje zapadnjaka ponovno izbija na čelo flote. Zapadnjak je opet stisnuo flotu i doveo je do pomoćnog cilja između Kalamote i Lopuda. Najveći dobitnik je Lero koji nije dopustio vodećima da naprave dovoljnu razliku. Druga po korigiranom vremenu je Analea, a treći Arhimed. Vjetar nije dopustio nikome da uđe u cilj u Orsana do ograničenog vremena u 14:30.Rezultate 10. kola lige možete pronaći OVDJE.


/datum: 24.05.2013/ /izvor: Jk Orsan Vedran Kosović/

Trening liga

/TRENING LIGA NASTAVAK/


Nakon dva mjeseca napokon smo na moru i to s rekordnim odzivom. Na današnjem 9. kolu trening lige nastupilo je 17 jedrilica. Rezultate možete pronaći OVDJE. Regatu je također popratio lokalni portal DULIST te u njihovom članku možete naći i slike s današnje regate, više o svemu pročitajte OVDJE.


/datum: 17.05.2020/ /izvor: Jk Orsan/

Mobirise

/VIŠKA REGATA 2019/

 

3 DANA VRHUNSKOG JEDRENJA NA RELACIJI SPLIT-VIS-SPLIT: UKUPNO 179 POSADA, VIŠE OD 1.000 JEDRILIČARA IZ ČAK 15 ZEMALJA
Po broju prijava rekordna 75. Viška regata opravdala je sva očekivanja: sudjelovalo je rekordnih 179 posada te više od 1.000 jedriličara iz čak 15 zemalja. Uz tradicionalno brojne hrvatske, slovenske, talijanske i slovačke jedriličare, na ovogodišnjoj regati natjecali su se i Austrijanci, Brazilci, Česi, Finci, Francuzi, Nijemci, Crnogorci, Srbi, Rusi, Nizozemci i Šveđani.
Pobjednik 75. Viške regate za krstaše razreda ORC, te ujedno i službeni pobjednik 75. Viške regate je jedrilica DUBROVNIK s kormilarom Denisom Vukasom. 

/datum: 11.11.2019/ /izvor: JK Labud/

Mobirise

/VIŠKA REGATA 2018/

 

Ukupni pobjednik 74. VIŠKE REGATE definira po konačnom rezultatu prema ORC pravilima i propisima sportskog jedrenja, a ove godine pobjeda na ovoj regati pripala je kormilaru Denisu Vukasu i posadi jedrilice DUBROVNIK , drugi je bio Mario Hrvoj i posada jedrilice TOTO TRAVEL, dok je treće mjesto pripalo posadi JONATHAN III, na kojem je za kormilom bio Robert Gaćina-Bilin.
Što se tiče rezultata u OPEN-u nakon na početku spomenute najbrže jedrilice regate redoslijed izgleda ovako: 2. mjesto POLET FURIOSO s kormilarom Nikolom Deškovićem, 3.mjesto FULL PELT i kormilar Ante Antunović, 4.mjesto jedrilica MARINA KAŠTELA i kormilar kapetan Joško Berket, dok je 5. mjesto zauzeo Mate Arapov i njegova posada broda FATAMORGANA 2.
U jedrenju po NHP - Nacionalnom hendikep premjeru pobjedio je kormilar Vedran Kosović s posadom jedrilice ARHIMED.
Osim navedenih na dodjeli su pokale dobili i pobjednici po grupama na ovoj, po sudjelovanju, rekordnoj regati, na kojoj su jedrile 172 posade s 1200 jedriličara iz Slovenije, Austrije, Njemačke, Italije, Češke, Slovačke, Crne Gore, Rusije, Ukrajine i Hrvatske.

/datum: 15.11.2018/ /izvor: JK Labud/

Adresa

Ivana Zajca 2
20000 Dubrovnik, Hrvatska

Kontakt

Email: jd-orsan@du.t-com.hr
Phone: +385 (20) 435922
Fax: +385 (20) 435922